Het Ir. D.F. Woudagemaal is het grootste, nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Koningin Wilhelmina opende het oude stoomgemaal in het jaar 1920. Het stoomgemaal diende destijds om het overtollig water tegen te gaan. Zo pompte het Woudagemaal het water vanuit Friesland in de Zuiderzee en later het IJsselmeer. Tot 1966 werd het water op deze manier weggepomp, vanaf toen werd het Woudagemaal versterkt door het elektrische Hooglandgemaal in Stavoren.

Tijdens de winters van de 19e en de eerste helft van de 20e eeuw stonden grote delen van Fryslân onder water. Om deze wateroverlast tegen te gaan besloot men in 1913 een stoomgemaal bij Lemmer te bouwen. Het gemaal is vernoemd naar Ir. Dirk Frederik Wouda, hij diende destijds als hoofdingenieur van de Provinciale Waterstaat en was verantwoordelijk voor de stijl en de uitvoering van het gebouw. Tot op de dag van vandaag speelt het Woudagemaal een cruciale rol binnen de Friese waterhuishouding!

Sinds 1998 mag het Woudagemaal zich rekenen tot één van de tien UNESCO Werelderfgoederen in Nederland. Dit heeft het stoompompstation niet alleen te danken aan haar belangrijke bijdrage binnen de Friese waterhuishouding, maar ook aan de bijzondere architectuur en de unieke toepassing van de stoomkracht door Nederlandse waterstaatkundigen.

Draaidagen Woudagemaal

Tot op de dag van vandaag heeft het Woudagemaal nog steeds een belangrijke functie. Het Woudagemaal is namelijk in eigendom van Wetterskip Fryslân. Zo wordt het oude stoomgemaal nog altijd ingezet tijdens extreme weersomstandigheden. Op deze manier wordt het overtollig water naar het IJsselmeer gepompt.

Daarnaast wordt het gemaal tweemaal per jaar in werking gebracht om het bediendepersoneel in de praktijk op te leiden. Dit is een magistrale beleving en jullie kunnen daarbij zijn. Tijdens dit unieke spektakel komen stoom, water en architectuur samen. Bekijk onze agenda voor de draaidagen!

Een uniek dagje uit

Voor een uniek dagje uit zijn jullie bij het Woudagemaal aan het juiste adres. Zowel voor jezelf als voor de kinderen is het Woudagemaal een leerzame en leuke belevenis. Hier valt van alles over de werking van het oude stoomgemaal van vroeger en nu te leren.

Een bezoek aan het Woudagemaal begint in het naastgelegen bezoekerscentrum. Leer over de rijke historie en de werking van het Woudagemaal, of laat jullie rondleiden door één van onze ruim honderd enthousiaste vrijwilligers. Ook is er een tien-talige audiotourapp beschikbaar, waarmee bezoekers tijdens de rondleiding in hun eigen taal de verschillende onderdelen van het gemaal kunnen beleven. Zowel het bezoekerscentrum als het gemaal zijn voor rolstoelen toegankelijk.

Het Woudagemaal biedt ook diverse arrangementen aan voor jong en oud, grote of kleine groepen en voor verschillende gelegenheden. Op zoek naar een magistrale bruiloftslocatie of een onvergetelijk kinderfeestje of familiedag? Alles is mogelijk. Beleef het leukste dagje uit bij het Woudagemaal in Lemmer! Bekijk onze openingstijden en bestel jullie tickets online.