Hopelijk is het dit jaar weer mogelijk het Skûtsjesilen te volgen op de dijk bij het strand. Dit is een geweldig spektakel. Ons huisje ligt op loopafstand van de beide wedstrijden, en zoals het er nu uitziet worden er twee wedstrijden gehouden in de Lemster baai op woensdag 4 en donderdag 4 augustus. Voor volledige competitie zie de SKS agenda

Een Skûtsje is een oud vrachtzeilschip speciaal gebouwd voor de Friese wateren. Skûtsjes hebben een platte bodem om door ondiep water te kunnen varen.  Van oudsher zijn het vrachtschepen. Vroeger als er geen vracht was werd er wel eens een wedstrijd gehouden. Al het huisraad werd uit het skûtsje gehaald om hem zo licht mogelijk te maken.

Na de tweede wereldoorlog ontstond het SKS kampioenschap, en werden de schepen ware wedstrijdboten. De Skûtsjes zijn allemaal verschillend. Om een eerlijk wedstrijdverloop te krijgen hebben de Skûtsjes verschillende zeiloppervlaktes zodat ze gelijkwaardig zijn.

Het belangrijkste is de schipper en zijn bemanning. Er zijn elf wedstrijddagen. Twee van die wedstrijden vinden plaats in de baai van Lemmer. Jaarlijks komen er ongeveer 10.000 toeschouwers op het strand en de dijk naar het spektakel kijken. 

Vakantiehuisjeinlemmer is de ideale plaats om van de wedstrijden te genieten.

Graag tot ziens in augustus bij het Skûtsjesilen in de Lemsterbaai.

Skûtsje

Geef een reactie